Zwangerschapsgerelateerde bekkenproblematiek/ verminderde stabiliteit bekkengebied (”bekkeninstabiliteit”)

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling kan de vrouw pijnklachten hebben in de lage rug, rondom het bekken en in de benen. Dit wordt tegenwoordig zwangerschapsgerelateerde of peripartum bekkenpijn genoemd. Voorheen sprak men over bekkeninstabiliteit. Deze term wordt nagenoeg niet meer gehanteerd.

Deze klachten staan onder invloed van bewegen en belasting. Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven klachten langdurig bestaan. Dat kan variëren van continu pijnklachten tot alleen vlak voor en tijdens de menstruatie.

Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, onder invloed van hormonen, waardoor het bekken minder stevig, minder ‘stabiel’ wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt. Soms echter veroorzaakt deze verminderde stabiliteit klachten.

Bekkenpijn

Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkenpijn/verminderde stabiliteit: deze wordt veroorzaakt door een ongeval of trauma (zoals vallen met de fiets, van de trap vallen of een heel zware bevalling) of een sportletsel (sliding bij voetbal).

Behandeling

Houd rekening met de verminderde belastbaarheid van het bekken. Stem, indien nodig, de belasting van het bekken af op de belastbaarheid ervan. Dat kan al door wat meer rustpauzes in te lasten, de zwaardere huishoudelijke en verzorgende karweitjes of lange werkdagen (tijdelijk) te beperken. Probeer ook het traplopen te beperken. Gun het lichaam wat extra rust, door een paar keer per dag minstens vijftien minuten te gaan liggen.

Wanneer er klachten optreden is het raadzaam hulp te zoeken bij een bekkenfysiotherapeut. De behandeling is gericht op adviezen omtrent houdingen en goede afstemming belasting/belastbaarheid, oefentherapie met betrekking tot mobiliteit, oplossen van verhoogde spierspanning en stabiliteitsverbetering.