Diastase

Diastase van de buikspieren

Wat is een diastase?

Een Rectus Diastase is een verschijnsel waarbij de ruimte tussen de linker en rechter rechte buikspier te groot is. Vaak leidt dit tot onvoldoende kracht. Bij onvoldoende compensatie leidt dat tot krachtsverlies, een dikke buik houden, mogelijk rugpijn, bekkenbodemklachten, niet zwaar werk kunnen verrichten zonder pijn in bijvoorbeeld de rug.

 

Hoe ontstaat een diastase?

Een diastase ontstaat wanneer de druk op of trek aan de rechte buikspieren groter is dan het weefsel daartussen kan hebben. Soms is de druk van binnenuit (buikdruk) te groot. Soms is het weefsel te slap. Vaak gaat het om een combinatie van beide.

Tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld, neemt én de druk toe door het groeiende kindje én neemt onder invloed van hormonen de stevigheid van het weefsel wat af. Een diastase in de laatste weken van de zwangerschap en in de periode daarna is dan ook volkomen normaal en zelfs noodzakelijk om de buik te kunnen laten groeien. Bij 60% van de moeders is de diastase zes maanden na de bevalling vanzelf weer gesloten. Bij de rest duurt dit langer en verdient dit extra aandacht.

Niet alleen zwangerschap kan een diastase veroorzaken. Ook fors overgewicht of vaak en veel buikdruk maken (bijvoorbeeld zware krachttraining doen met een inadequate techniek, een blaasinstrument bespelen of veel hoesten bij COPD) kunnen leiden tot een diastase.

Tot slot bestaan er uiteraard ook gewoon verschillen tussen mensen in anatomie en wordt de één eenvoudigweg met meer ruimte tussen de buikspieren geboren dan de ander.

Diastases komen dus ook zonder zwangerschap voor en geven soms klachten, maar dit hoeft zéker niet altijd het geval te zijn.

 

Is een diastase erg?

Een diastase op zichzelf is niet erg. De klachten die we in de praktijk vaak zien bij mensen met een diastase kunnen echter wel erg vervelend zijn. Zo kan er sprake zijn van:

  • Een opgezette ‘zwanger ogende’ buik, waardoor mentaal ongemak
  • Krachtsverlies: het spiercorset zorgt voor steun, opvangen van balansverstoringen en veranderen van bewegen. De buikspieren  ondersteunen de rug bij krachtsinspanningen, geven steun aan de organen en zijn onderdeel van lange spierketens door het hele lichaam.
  • Lage rug- en bekkenklachten door onder andere te weinig steun van de buik aan de voorzijde van de rug. Er ontstaat dan veelal een teveel aan rugspierspanning. De rug voelt dan stijver.
  • Buik (spier) pijn/ pijn rond de navel en/of een navelbreuk
  • Bekkenbodemklachten
  • Urine incontinentie, vaak veroorzaakt door overactieve bekkenbodemspieren
  • Obstipatie
  • Problemen met helemaal doorademen

 

Testen van een diastase

Hiervoor ga je op je rug liggen met opgetrokken knieën.  Leg je vingers op de middenlijn van je buik (rond navel gebied).  Probeer nu je hoofd en schouders van de grond te heffen, je voelt nu dat je buikspieren aangespannen zijn. Wanneer er een bult of een (diepe) ruimte ontstaat, heb je een Rectus Diastase.

 

Wanneer ‘moet’ u iets doen?

Voel je bij de zelftest een duidelijke ruimte op de lijn tussen je rechte buikspieren en ervaar je één of meer van de bovengenoemde klachten, neem dan zeker contact op met een deskundige of met je huisarts en vertel hem/haar wat je hier hebt gelezen. Er is vaak met behulp van bekkenfysiotherapie en training veel winst te behalen.

Zie je bij de zelftest een tuutje (‘bulging’) op de lijn, dan wordt vanuit de landelijke  werkgroep je aangeraden om -ook als je geen klachten hebt- wel een deskundige te raadplegen. Het opbollen kan er namelijk op wijzen dat de manier waarop je ‘core’ functioneert, niet optimaal is. Mogelijk ontwikkel je later daardoor wél klachten die je met behulp van wat simpele adviezen en oefeningen voor had kunnen zijn.

Voel je bij de zelftest wel een gleufje, maar heb je verder geen klachten dan is verdere actie niet nodig.  Variatie in anatomie is heel normaal.

 

Behandeling

De bekkenfysiotherapeut zal in het onderzoek van de diastase bepalen hoe groot de diastase is en welke factoren meespelen in het ontstaan ervan. De behandeling wordt daarop afgestemd. De behandeling zal gericht zijn op advisering (voorkomen van toename van de diastase, houdings-adviezen, hoe buikdruk op te vangen of te voorkomen, oefenadviezen), oefentherapie, ademhalingsoefeningen en eventueel kinesiotaping.

Buikwandcorrectie (operatief)

Bij grote afwijkingen, navelbreuk en onvoldoende herstel na oefeningen, kan een operatie noodzakelijk zijn (buikwandcorrectie). Een consult bij je huisarts wordt geadviseerd.

De bekkenfysiotherapeut kan je postoperatief behandelen.

Tijdens de therapie komen de volgende aspecten aan bod:

  • Adviezen t.a.v. houding en beweging voor de eerste weken na de operatie
  • Kinesiotape (eventueel) om operatie gebied in beginfase te ondersteunen
  • Ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen
  • Opvangen of voorkomen van te grote buikdruk
  • Oefeningen voor een betere circulatie en spierspanning/-kracht
  • Litteken behandeling

 

Bron:

https://diastasecentrum.com/wat-is-een-rectus-diastase/

https://diastase.info/clienten/