Polsblessure

Polsblessures zijn in twee grote groepen in te delen, er is een groep die ontstaat door een verrekking of het ‘dubbel klappen’ van de pols. Bij de andere groep ontstaan de klachten door overbelasting van de spieren en pezen rond de pols (tendinopatie). Een verrekking van de pols is het te ver oprekken van de pezen en banden van het polsgewricht. Ook is het mogelijk dat het kraakbeen en de botten in de pols hierbij beschadigen. Als gevolg hiervan ontstaat een zwelling en mogelijk een blauwe plek. Dit veroorzaakt drukpijn in en rondom de pols, en word de bewegelijkheid van de pols minder.
Bij een overbelasting van de pols is er sprake van een chronische irritatie van het bindweefsel rond de pols. Hieronder vallen de spieren, pezen en banden rondom het polsgewricht. Meestal bevind de pijn zich aan de pinkzijde van de pols (m. flexor carpi ulnaris). De blessure ontstaat door een te hoge belasting van de pols gedurende een lange tijd. Ook bij deze blessure doet het bewegen van de pols pijn, alleen is er geen zwelling rond het polsgewricht.

Symptomen
De symptomen van de tendinopatie en de verrekking verschillen niet veel van elkaar. Wel zijn er verschillen in de duur van deze klachten. Bij een verrekking zijn de klachten meestal van korte duur, mits er goed wordt gehandeld direct na de blessure (RICE-regel). De zwelling, warmte, roodheid en pijn zullen ongeveer 1 a 2 weken aanwezig zijn hierna moet normaal bewegen zonder pijn weer mogelijk zijn. Voor een tendinopathie geldt dat het actief buigen en strekken, en het bewegen tegen weerstand vooral pijnlijk is. Na lange inspanning zullen de klachten in de pols toenemen.

Verrekking:
Zwelling
Warmte
Roodheid
Druk pijn

Tendinopathie:
Pijn bij het buigen en strekken
Pijn na langdurig bewegen.
Pijn bij het bewegen tegen weerstand, of tillen van zware voorwerpen.

Diagnose
De pols is een erg complex gewricht door de 8 botstukken (waarvan de meeste kleiner dan een dobbelsteen), een meervoud aan gewrichtjes, 26 ligamenten (polsbanden) en 23 pezen van de omliggende spieren. Daardoor worden vaak breuken en kleinere luxcaties over het hoofd gezien op een rontgen foto’s of scan.
Het is dus zaak een volledig onderzoek te doen en goed de symptomen uit te vragen. Over het algemeen zijn plastisch chirurgen in het ziekenhuis de specialisten over de pols.

Oorzaken
Verrekking:
een val of botsing.

Tendinopathie:
te moeilijke of te zware oefeningen.
de vele herhalingen van bewegingen in de oefenprogramma’s
de overstrekking van de pols bij steun op de handen of een overmatige trekkracht bij bijvoorbeeld hangbelasting.

Behandeling
De revalidatie kan het beste plaatsvinden onder deskundige leiding, van een (sport)fysiotherapeut. Een Handtherapeut kan met u en de chirurg een zo optimaal mogelijk behandeltraject uit zetten en u door verwijzen naar centra met meer ervaring mbt. polsproblematiek. Door oefeningen te doen kan de spierkracht, coördinatie en beweeglijkheid in de polsen verbeteren. Bij een verrekking kan de oefentherapie pas beginnen als de zwelling voldoende herstelt is, dit is meestal 1 a 2 weken.

Wanneer het herstel voldoende is gevorderd, kan langzaam met sportspecifieke oefeningen worden begonnen. Naast het doen van oefeningen zijn er ook andere middelen die een gezonde sporthervatting kunnen ondersteunen. Een sporter is weer voldoende gerevalideerd wanneer:
• de sporter pijnvrij is
• de spierkracht van de geblesseerde pols weer op het niveau is van vòòr de blessure
• de beweeglijkheid in het geblesseerde gewricht weer geheel is hersteld

Door een verrekking kan ook instabiliteit in het pols gewricht ontstaan, dit kan ook blijvend zijn meestal wordt dan over midcarpale instabiliteit gesproken. De behandeling bestaat dan vooral uit het verbeteren van het spierkorset rond de pols zodat deze de stabiliteit kunnen waarborgen.

Preventieve maatregelen
Denk dan bijvoorbeeld aan:
• specifieke techniekverbeteringen
• het gebruik van beschermingsmateriaal, zoals een polsbandage of brace
• goed op het individu aangepaste materialen (tennisracket)

Voor meer uitgebreide informatie verwijzen wij u naar:
http://www.blessurevrij.nl
voorbeelden polsoefeningen