STA STERK!   Het Otago oefenprogramma

Voor minder mobiele ouderen is het Sta Sterk programma geschikt. Aan de hand van een ‘evidence-based’ project presenteren een aantal aangesloten fysiotherapiepraktijken in Haarlem en omstreken, een praktisch programma getiteld ‘STA STERK’! gebaseerd op de richtlijn Valpreventie bij Ouderen, de uitgangpunten van Veiligheid.nl en het Nieuw Zeelands OTAGO programma.

Ook als u met een hulpmiddel loopt kunt u aan deze training meedoen.

Het is een leuk en op maat gemaakt oefenprogramma voor het verbeteren van de spierkracht en het evenwicht.

Het zorgt ervoor dat u met meer vertrouwen beweegt in en om het huis.

Een actievere leefstijl zorgt voor het behouden van uw onafhankelijkheid!

Het Otago programma biedt op een veilige en gestructureerde wijze oefeningen om de spierkracht en de balans te verbeteren. Het allerbelangrijkste is dat u bereid bent om een aantal oefeningen blijvend (eigenlijk de rest van uw leven) te doen, zodat uw harde werken niet verloren gaat.

De resultaten zijn veelbelovend: 35% reductie van valincidenten (bron: veiligheid.nl). Daarnaast neemt ook de ernst van de gevolgen na een val af, omdat u beter in staat bent om uzelf  op te vangen waardoor een harde klap op bijvoorbeeld de heup voorkomen wordt.

Het Otago oefenprogramma is een vast omschreven thuis-oefenprogramma (kracht en balans) voor ouderen met een verhoogd valrisico. Het programma bestaat uit 5-6 thuisbezoeken van de fysiotherapeut en een aantal telefonische consulten. De gehele begeleiding bestrijkt een periode van een jaar. Dit traject wordt gecontroleerd met diverse meetmomenten.

De behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering en gelden als een fysiotherapeutische behandeling

Voor meer informatie kunt u terecht bij de fysiotherapeuten van Fysiotherapie De Prinsenhof.