Zwangerschapsbegeleiding

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een persoonlijke begeleiding voor een aanstaand ouderpaar en hun kind tijdens de zwangerschap, de geboorte en de eerste periode erna.

Tijdens een zwangerschap verandert er veel. Het lichaam van de vrouw wordt anders en beide partners bereiden zich voor op een leven met een kind.  De begeleiding is erop gericht om door de manier van aanraken, contact te maken met elkaar en met de baby. Op deze manier wordt er een band opgebouwd.

Ieder mens heeft behoefte aan geborgenheid, warmte en veiligheid. Ieder mens is gevoelig voor ervaringen die dit bevestigen. Een baby heeft deze gevoeligheid van nature, ook voor de geboorte. De baby in de buik reageert op een aanraking die met aandacht gebeurt. De baby zal naar een warme liefdevolle hand toe gaan en zich terugtrekken als hij ruw wordt aangeraakt. Je krijgt door de begeleiding als ouders een beter gevoel voor wat prettig en niet prettig is voor je baby. Je leert zo je baby al kennen en als ouders kan je je kindje al tijdens de zwangerschap laten voelen dat het welkom is.

Zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling speelt de partner een belangrijke rol. Hij leert hoe hij kan aanraken en het contact tussen hem en het kind kan verdiepen. Door deze verdieping krijgt de vrouw meer gevoel voor haar eigen lichaam en kan zij aangeven waar ze behoefte aan heeft. Hierdoor zal zij beter kunnen omgaan met eventuele ongemakken tijdens de zwangerschap.

Tijdens de begeleiding leren beide ouders te vertrouwen op hun eigen vermogen om de last tijdens de zwangerschap en de geboorte te dragen, en het proces rondom de geboorte in eigen beheer te houden, waardoor de geboorte zo natuurlijk  mogelijk kan verlopen.

De begeleiding bestaat uit zes bijeenkomsten van een uur . Vijf keer voor de bevalling en een keer na de bevalling. Het begint in de 20e  week van de zwangerschap, het tijdstip waarop de eerste bewegingen van de baby van buitenaf voelbaar zijn.
Uitleg van de verschillende stadia van de bevalling maakt ook deel uit van de begeleiding. Verder is er alle ruimte voor alle andere vragen met betrekking tot de zwangerschap, de geboorte en de tijd erna.

De kosten bedragen €62,50 per sessie en worden door sommige zorgverzekeraars vergoed.

Meer informatie over haptonomische zwangerschapsbegeleiding:
Floor Akkerman, info@fysioprins.nl