Seksuele problemen in relatie tot de bekkenbodem

Problemen die kunnen optreden op seksueel gebied, in relatie tot de bekkenbodem, zijn:

  • Pijn bij gemeenschap/ bij orgasme
  • Verminderde kracht in bekkenbodemgebied
  • Erectieproblemen
  • Vervroegde ejaculatie (zaadlozing)
  • Urineverlies tijdens gemeenschap

Pijnklachten

Bij gemeenschap kunnen pijnklachten ontstaan. Hier zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. De bekkenbodem kan hier een belangrijke rol in spelen. Dit geldt zowel voor vrouwen als voor mannen.

Dyspareunie/vaginisme

Dyspareunie

Dyspareunie is pijn tijdens de geslachtsgemeenschap. De pijn van dyspareunie kan oppervlakkig zijn en in het genitale gebied worden gevoeld (in de vulva, inclusief de opening van de vagina), of door druk op inwendige organen diep in het bekken worden gevoeld.

Bij een vrouw dient de bekkenbodem voldoende ontspannen te zijn om het binnengaan van de penis en/of dildo’s zonder hindering of pijn goed te kunnen laten verlopen. Uiteraard spelen meerdere factoren hierbij een rol, maar relaxatie van de bekkenbodem kan een aangrijpingspunt zijn in de behandeling voor de bekkenfysiotherapeut wanneer de bekkenbodem te gespannen is.

Vaginisme

Er is sprake van een vaginistische reactie als bij pogingen om geslachtsgemeenschap te hebben de spieren rondom de vagina zich samenknijpen, zonder dat de vrouw dit zelf wil. Gemeenschap is hierdoor niet mogelijk of alleen met veel moeite en pijn (dyspareunie). Het spannen van de bekkenbodemspieren gebeurt soms al voor er iets (bv. penis, dildo, tampon of speculum) in de buurt van de vagina komt. Vrouwen die vaginistisch reageren denken vaak dat ze ‘te nauw’ zijn. Dit is echter bijna nooit het geval. Het nauwe gevoel wordt veroorzaakt door een verhoogde spanning van de bekkenbodemspieren.

Mannen

Bij mannen kunnen pijnklachten in het bekkenbodemgebied samenhangen met een stoornis van de bekkenbodem. Pijn kan te voelen zijn in de penis, het scrotum of de bekkenbodem-spieren. Het aanleren van ontspanning en/of coördinatie van de bekkenbodem kan hierbij effectief zijn wanneer de bekkenbodem bijvoorbeeld te gespannen of verkrampt is.

Verminderde kracht in bekkenbodemspieren

Verminderde kracht in de bekkenbodemspieren door zwangerschap, na de bevalling of na een operatie in het buik- en bekkenbodemgebied (zenuwbeschadiging bijvoorbeeld na een prostaat operatie) kan verminderde activiteit geven van de bekkenbodem tijdens seksuele activiteiten. Dit kan een verminderd intensief seksueel gevoel geven. Door middel van bekkenbodemoefeningen kan de activiteit en kracht van de bekkenbodemspieren verbeteren hetgeen herstel op seksueel gebied kan bewerkstelligen.

Erectieproblemen

Erectieproblemen kunnen velerlei oorzaken hebben. In relatie tot de bekkenbodem bestaat er de mogelijkheid dat zowel een overactieve bekkenbodem (te gespannen bekkenbodem) als een onderactieve bekkenbodem (te weinig kracht)  erectieproblemen kan veroorzaken. Een goede functie van de bekkenbodem kan een gunstige invloed hebben op deze problematiek. Bij een overactieve bekkenbodem ligt het accent op een goede ontspanning algemeen en van de bekkenbodem in het bijzonder en bij een onderactieve bekkenbodem zal het accent liggen op bekkenbodemspiertraining zonder of met behulp van EMG of electrostimulatie.

Vervroegde ejaculatie (zaadlozing)

Vervroegde ejaculatie kan optreden bij een overactieve bekkenbodem. In de behandeling zal het accent liggen op de ontspanning in het algemeen en van de bekkenbodem in het bijzonder.

Urineverlies tijdens gemeenschap

Urineverlies tijdens gemeenschap kan zeer belemmerend werken op de kwaliteit van de seksualiteit tijdens gemeenschap. Schaamte is een veel voorkomend probleem daarbij. Voor behandeling zie onderwerp urine incontinentie op deze site.

Marga heeft een Post HBO opleiding Seksuologie aan het instituut RINO-Groep te Utrecht gevolgd. Goede begeleiding bij seksuele problemen vraagt specifieke kennis en vaardigheden. Deze opleiding stelt Marga in staat om seksualiteit op een adequate manier ter sprake te brengen en in te gaan op vragen en problemen van de cliënten op seksueel gebied binnen de bekkenfysiotherapeutische setting/behandeling.

Seksuoloog

De mogelijkheid bestaat in overleg met en met goedkeuring van de cliënt een seksuoloog in te schakelen wanneer er naast de bekkenbodemproblematiek ook persoonlijke en/of relationele problematiek bestaat in relatie tot de seksuele klachten.

 

Voor informatie zie ook folder “Seks, om van te genieten”